GRILLOWANA FETA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- ser feta
- pomidor
- świeża bazylia
- sól
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania/kroki
Fetę pokroić w centymetrowe plastry, pomidora pokroić w cienkie plastry, posiekać bazylię, można dodać odrobinę bardzo drobno posiekanego lub wyciśniętego czosnku. Plaster fety ułożyć na folii aluminiowej, na nią (fetę) położyć plaster pomidora posypać świeżą bazylią, czosnkiem (jak ktoś lubi) skropić oliwą i posolić, ale minimalną ilość, ponieważ feta jest wystarczająco słona, a sól ma jedynie przyśpieszyć pieczenie pomidora. Następnie zawinąć folię aluminiową, ale nie szczelnie tylko zrobić torebeczkę, tak by powietrze mogło krążyć. Ułożyć na rozgrzanym grillu, piec dosłownie kilka minut, gdyż dłuższe pieczenie spowoduje jedynie, że feta się rozpłynie. Ze względu na krótki czas pieczenie pomidor powinien być pokrojony cienko, gdyż gruby plaster pomidora nie zmięknie, przez co jego aromat nie połączy się z aromatem fety.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu