GRECKA SAŁATKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 2 pomidory (mniejsze)
- 1 ogórek (mniejszy)
- 1 mała cebula
- 4-6 czarnych oliwek
- 1/4 strąka papryki zielonej
- 1 gruby plaster sera feta
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania/kroki
Ogórek obrać i pokroić w plasterki. Następnie dodać pomidory pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne, oczyścić z pestek, pokroić na wąskie plastry. Wszystkie warzywa przyprawić solą, pieprzem i oregano, wymieszać, dodać do smaku oliwę z oliwek i ocet winny. Fetę pokroić w grubszą kostkę, ułożyć na wierzchu sałatki (nie mieszać! bo feta się rozpadnie). Aby fetę pokroić na ładną kostkę warto nóż od czasu do czasu zmoczyć w gorącej wodzie.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu