GOLONKA W SOSIE PIWNYM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 2 średnie golonki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 0.5 l piwa jasnego
- 1 kostka rosołowa
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- tymianek
- pieprz
- sól
- papryka słodka i ostra
Sposób przygotowania/kroki
Golonki dokładnie umyć, jeżeli na skórze widać włoski to golonkę można trochę przypalić nad ogniem (np. nad gazowym palnikiem) i następnie nożem oskrobać. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawami. Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Powtykać w nakłute w skórze otworki golonki. Zalać piwem i odstawić na przynajmniej 2h. Następnie golonki wraz z wywarem, w którym się moczyły przełożyć do garnka. Golonki powinny być przykryte prawie w całości, jeśli nie są należy dolać do piwa wody. Gotować na wolnym ogniu!! przez około 2h, pod koniec dodać pokrojone w słupki warzywa. Ugotowane golonki podsmażyć na patelni, aby miały chrupiącą skórkę. Z kolei wywar gotować na większym ogniu aby wyparował i zgęstniał. Jeśli będzie za rzadki należy zabielić go odrobiną mąki i ewentualnie śmietaną. Golonki wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z ziemniaczkami puree.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu