FILETY W ŚMIETANIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 4 filety z piersi kury lub indyka,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszane z 1 szklanką wody,
- 2 cebule,
- pół szklanki śmietany,
- garść świeżej zieleniny (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn),
- 1 łyżka mąki,
- 3 łyżki oliwy,
- sól,
- sok z cytryny,
- warzywna przyprawa typu vegeta.
Sposób przygotowania/kroki
Rozbij delikatnie mięso na cienkie płaty, po czym natrzyj je sokiem z cytryny i przyprawą, a potem zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie osusz i podsmaż mięso na tłuszczu z obu stron. Później cebulę pokrój w kostkę i również podsmaż na tłuszczu, dodaj koncentrat pomidorowy, połowę zieleniny, zagotuj, dodaj mięso i duś na małym ogniu do miękkości. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Zanim podasz posyp resztą ziół.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu