FILET Z KURCZAKA Z JOGURTEM I RYŻEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 1 filet z kurczaka,
- 150 g długoziarnistego ryżu,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 1 cebula dymka,
- pół niewielkiego ogórka,
- 2 pomidory,
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny,
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
- 1 stołowa łyżka jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 płaska łyżeczka pikli z pomidorów i chili,
- pół łyżecki pikli z czosnku,
- 1 łyżeczka łagodnej pasty curry,
- pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Ugotuj ryż dodając do niego kurkumę. Następnie przygotuj marynatę z połowy jogurtu, jednej łyżki soku z cytryny, sosu sojowego, pikli z chili i pomidorów, pasty curry i namocz w niej przedzielony na pół filet. Wstaw na 10 minut do lodówki. Potem przekrój na pół pomidory i wydrąż z nich miąższ. Następnie cebulę i ogórka pokrój drobno i wymieszaj z miąższem. Włóż z powrotem do 2 połówek pomidora, skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw pieprzem. Do 2 pozostałych połówek włóż wymieszany z piklami czosnkowymi jogurt. Na koniec podgrzej trochę patelnię, najlepiej jeśli byłaby grillowa. Smaż na niej pierś z kurczaka od czasu do czasu polewając marynatą. Tak usmażone mięso podawaj na ryżu z dwoma połówkami pomidora, z jogurtem i sałatka.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu