FILET Z KURCZAKA W SOKU POMARAŃCZOWYM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
- 1kg piersi z kurczaka,
- pół szklanki soku pomarańczowego,
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- ćwierć szklanki soku z limonki,
- 6 ząbków czosnku,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- łyżeczka kminku mielonego,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania/kroki
Fileta oczyść, umyj i pokrój w paski. Teraz przygotuj marynatę. Najpierw przeciśnij czosnek przez praskę, po czym utrzyj go na pastę, dalej ucierając dodaj kminek, sól, wlej sok z limonki oraz sok pomarańczowy, dobrze wymieszaj. Do przygotowanej marynaty włóż pokrojoną pierś z kurczaka, przykryj i odstaw na 12 godzin do lodówki. Następnego dnia wyjmij kurczaka z marynaty, osusz i zrób panierkę. Mąkę wymieszaj z papryką. Następnie w tak przygotowanej panierce obtocz kurczaka i połóż na rozgrzanej patelni i smaż przez około kwadrans, aż kurczak nabierze złoto - brązowego koloru. Podawaj z sosem czosnkowym.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu