FILET RYBNY Z KIEŁBASĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
- 4 filety z dorsza,
- sok z pół limonki,
- 250 g aromatycznej, wędzonej kiełbasy, drobno pokrojonej w kostkę,
- 150 g lekko czerstwego chleba, bez skórki, pokrojony w kostkę,
- 50 g masła,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- pół łyżeczki pieprzu,
- skórka z jednej limonki,
- ćwiartki limonki do dekoracji.
Sposób przygotowania/kroki
Nastaw piekarnik tak, by nagrzał się do temperatury 180 stopni. Filety z dorsza skrop sokiem z limonki i pozostaw na pół godziny. Następnie pokrojony chleb poukładaj na blasze, na niego połóż pokrojoną kiełbasę i piecz przez kwadrans. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i wystudź. Gdy już to zrobisz przełóż do blendera i zmiksuj na niewielkie kawałki, dodaj natkę, skórkę z limonki, czosnek, pieprz oraz parmezan. Jeszcze raz zmiksuj. Teraz ułóż filety na blasze skórką do dołu i posmaruj warstwą pasty na pół centymetra grubości, a następnie posyp kawałkami masła. Blaszę zakryj szczelnie folią aluminiową i zapiekaj przez 15 - 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu