FASZEROWANE ZIEMNIACZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 4 ziemniaki
- 20 dag. mielonej wołowiny
- 8 pieczarek
- czosnek (1 ząbek)
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki oliwy
- pomidor
- łyżeczka majeranku
- ˝ pęczka dymki lub szczypiorku
- można dodać 2 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego (ok. 4)
Sposób przygotowania/kroki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach (gotować nie do całkowitej miękkości, ponieważ dojdą na grillu). Do wody można dodać liście laurowe i ziele angielskie. Następnie pokroić pieczarki, dymkę, czosnek drobno posiekać lub wycisnąć. Na rozgrzanej oliwę wrzucić mięso i podsmażyć wraz z pieczarkami i czosnkiem. Następnie dodać pomidor wcześniej sparzony, obrany ze skóry i pokrojony na małe kawałki. Doprawić ostrą papryką, majerankiem i solą. Ziemniaki przekroić wzdłuż (nie obierać ze skóry), wydrążyć otwory (ale nie całego ziemniaka tylko część) i włożyć farsz. Następnie owinąć folią aluminiową i zapiekać na grillu przez ok. 15 minut. Świetnym dodatkiem do tego dania jest naturalny jogurt lub kwaśna śmietana.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu