You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
FASZEROWANE ZIEMNIACZKI
recipe image FASZEROWANE ZIEMNIACZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • 4 ziemniaki
  • 20 dag. mielonej wołowiny
  • 8 pieczarek
  • czosnek (1 ząbek)
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • pomidor
  • łyżeczka majeranku
  • ˝ pęczka dymki lub szczypiorku
  • można dodać 2 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego (ok. 4)
Sposób przygotowania/kroki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach (gotować nie do całkowitej miękkości, ponieważ dojdą na grillu). Do wody można dodać liście laurowe i ziele angielskie. Następnie pokroić pieczarki, dymkę, czosnek drobno posiekać lub wycisnąć. Na rozgrzanej oliwę wrzucić mięso i podsmażyć wraz z pieczarkami i czosnkiem. Następnie dodać pomidor wcześniej sparzony, obrany ze skóry i pokrojony na małe kawałki. Doprawić ostrą papryką, majerankiem i solą. Ziemniaki przekroić wzdłuż (nie obierać ze skóry), wydrążyć otwory (ale nie całego ziemniaka tylko część) i włożyć farsz. Następnie owinąć folią aluminiową i zapiekać na grillu przez ok. 15 minut. Świetnym dodatkiem do tego dania jest naturalny jogurt lub kwaśna śmietana.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.