FALAFEL
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie afrykańskie
Przepis na każdy dzień
- 80 dag ciecierzycy,
- 1 żółtko,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 cebule,
- po 2 gałązki kolendry i pietruszki,
- 2 łyżki stołowe tartej bułki,
- 4 łyżki oleju,
- 4 łyżki stołowe octu,
- 50 dag tłuszczu,
- sałata,
- cukier,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Na początek ugotuj cieciorkę, następnie ją zmiksuj. Posiekaj zioła, czosnek oraz jedną cebulę i dodaj do nich zmiksowaną cieciorkę wraz z tartą bułką oraz żółtkiem. Z tak przygotowanego ciasta ulep kulki, które następnie usmaż na głębokim tłuszczu. Resztę cebuli pokrój w niegrube krążki, po czym przygotuj sos winegret. Najpierw wymieszaj bardzo dobrze ocet z olejem, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Tak przygotowany sos wymieszaj z umytą sałatą i podaj z kulkami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu