You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
FALAFEL
recipe image FALAFEL
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie afrykańskie
Przepis na każdy dzień
  • 80 dag ciecierzycy,
  • 1 żółtko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 cebule,
  • po 2 gałązki kolendry i pietruszki,
  • 2 łyżki stołowe tartej bułki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 łyżki stołowe octu,
  • 50 dag tłuszczu,
  • sałata,
  • cukier,
  • pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Na początek ugotuj cieciorkę, następnie ją zmiksuj. Posiekaj zioła, czosnek oraz jedną cebulę i dodaj do nich zmiksowaną cieciorkę wraz z tartą bułką oraz żółtkiem. Z tak przygotowanego ciasta ulep kulki, które następnie usmaż na głębokim tłuszczu. Resztę cebuli pokrój w niegrube krążki, po czym przygotuj sos winegret. Najpierw wymieszaj bardzo dobrze ocet z olejem, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Tak przygotowany sos wymieszaj z umytą sałatą i podaj z kulkami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.