DUSZONA WOŁOWINA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 25 dag wołowiny
- 4 szalotki
- 4 ziemniaki
- kawałek świeżego imbiru (3 mm)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki proszku curry
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cytronelli
- 1 łyżeczka ziaren kozieradki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania/kroki
Wołowinę pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie na większe kwadraty. Imbir obrać (dobrze imbir obiera się łyżeczką, zeskrobując skórkę) i drobno pokroić. Czosnek obrać i utrzeć w moździerzu (można również wycisnąć przez praskę). Szalotki drobno pokroić. Szalotki, imbir i czosnek podsmażyć na oleju, na złoty kolor. Proszek curry wymieszać z 1 łyżką wody, usmażyć. Dodać wołowinę, dobrze wymieszać z przyprawami i smażyć, aż zbrązowieje. Dodać sok cytrynowy i zalać wodą, aby całkowicie przykryła mięso. Następnie dodać cytronelle, gałkę muszkatołową oraz ziarenka kozieradki, gotować przez ok 1h aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Dodać do mięsa i gotować, aż będą ugotowane, a sos zgęstnieje.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu