You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
DUŃSKIE CIASTECZKA OWSIANE
recipe image DUŃSKIE CIASTECZKA OWSIANE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
Przepis na każdy dzień
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1szkl. cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
  • 20 dag. masła
  • 1 szkl. orzeszki ziemne (lub inne orzeszki)
Sposób przygotowania/kroki
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać płatki owsiane i fistaszki, wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę, zagnieść ciasto. Następnie z ciasta ulepić kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2 cm. Potnij je nożem na kawałki o długości 4 cm. Każdy kawałek spłaszcz w dłoniach tak, aby powstały placuszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. ok. 15 minut. Ciasteczka owsiane można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamykanych metalowych puszkach.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.