DUŃSKIE CIASTECZKA OWSIANE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
Przepis na każdy dzień
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1szkl. cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- 20 dag. masła
- 1 szkl. orzeszki ziemne (lub inne orzeszki)
Sposób przygotowania/kroki
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać płatki owsiane i fistaszki, wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę, zagnieść ciasto. Następnie z ciasta ulepić kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2 cm. Potnij je nożem na kawałki o długości 4 cm. Każdy kawałek spłaszcz w dłoniach tak, aby powstały placuszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. ok. 15 minut. Ciasteczka owsiane można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamykanych metalowych puszkach.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu