You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
DROŻDŻOWY PLACEK ŚLIWKOWY
recipe image DROŻDŻOWY PLACEK ŚLIWKOWY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 8 łyżek cukru,
  • 15 dag margaryny,
  • 5 dag drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól,
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw przygotuj drożdżowy rozczyn. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i rozrób z ciepłym mlekiem, po czym dodaj łyżki mąki, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie margarynę stopić i lekko ostudź. Potem żółtka utrzyj z cukrem oraz szczyptą soli, dodaj resztę mąki, rozczyn i pozostałe mleko. Ciasto dokładnie wyrób na jednolitą masę, po czym odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp bułkę tartą. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i uformuj placek, który wyłóż na blachę. Umyte i osuszone śliwki wydryluj, przekrój na połówki i ściśle układaj na cieście, przecięciem do góry. Na koniec odstaw raz jeszcze do wyrośnięcia, po czym wstaw na 55 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zanim podasz, oprósz cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.