DROŻDŻOWY PLACEK ŚLIWKOWY
Składniki
- 1 kg śliwek węgierek,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 8 łyżek cukru,
- 15 dag margaryny,
- 5 dag drożdży,
- 4 żółtka,
- 1 szklanka mleka,
- sól,
- cukier puder do posypania,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw przygotuj drożdżowy rozczyn. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i rozrób z ciepłym mlekiem, po czym dodaj łyżki mąki, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie margarynę stopić i lekko ostudź. Potem żółtka utrzyj z cukrem oraz szczyptą soli, dodaj resztę mąki, rozczyn i pozostałe mleko. Ciasto dokładnie wyrób na jednolitą masę, po czym odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp bułkę tartą. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i uformuj placek, który wyłóż na blachę. Umyte i osuszone śliwki wydryluj, przekrój na połówki i ściśle układaj na cieście, przecięciem do góry. Na koniec odstaw raz jeszcze do wyrośnięcia, po czym wstaw na 55 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zanim podasz, oprósz cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu