DROŻDŻOWE PLACKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 200 g mąki,
- pół litra letniego mleka,
- 10 g drożdży,
- 30 g smażonej pomarańczowej skórki,
- 50 g rodzynek,
- sól,
- 200 g tłuszczu (100 g masła i 100 g smalcu) do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania/kroki
W mleku rozprowadź drożdże, które następnie dodaj do mąki i wymieszaj wraz ze skórką pomarańczową oraz rodzynkami, po czym przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelnię wyłóż tłuszcz, rozgrzej go i stołową łyżką nakładaj ciasto. Pamiętaj, że na patelni maksymalnie możesz smażyć trzy placki. Po usmażeniu posyp je cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu