You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
DROŻDŻOWE PLACKI
recipe image DROŻDŻOWE PLACKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
  • 200 g mąki,
  • pół litra letniego mleka,
  • 10 g drożdży,
  • 30 g smażonej pomarańczowej skórki,
  • 50 g rodzynek,
  • sól,
  • 200 g tłuszczu (100 g masła i 100 g smalcu) do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania/kroki
W mleku rozprowadź drożdże, które następnie dodaj do mąki i wymieszaj wraz ze skórką pomarańczową oraz rodzynkami, po czym przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelnię wyłóż tłuszcz, rozgrzej go i stołową łyżką nakładaj ciasto. Pamiętaj, że na patelni maksymalnie możesz smażyć trzy placki. Po usmażeniu posyp je cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.