DROŻDŻOWE GOFRY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 280 ml mleka,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 20 dag mąki,
- 1 dag drożdży,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę wsyp do miski, zrób dołek, do którego wkrusz drożdże, które polej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, wymieszaj. Pozostaw na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować, po czym wlej resztę mleka i wrzuć cukier. Całość jeszcze raz wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Wymieszaj stopione, przestudzone masło z żółtkiem, dodaj do ciasta, wymieszaj mikserem, przykryj i pozostaw na 20 minut, by wyrosło. Po tym czasie dodaj ubite na sztywną pianę białko. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj masłem. Piecz gofry na złoty kolor.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu