DROBIOWE SZASZŁYKI 2
Składniki
- filet z kurczaka
- cebula
- cukinia (nieduża)
- papryka
- 6 pieczarek
- 5 łyżek sosu sojowego
- 10 łyżek oleju
- sok z cytryny lub limonki
- świeże zioła np. natka, bazylia, lubczyk
Sposób przygotowania/kroki
Pierś z kurczaka pokroić w grubszą kostkę. Następnie przygotować marynatę mieszając 5 łyżek oleju z sokiem z cytryny i z sosem sojowym. Marynatą polać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 2h. Cebulę pokroić w ćwiartki i zdjąć poszczególne łupiny, cukinię pokroić w grubsze plastry (te można jeszcze przekroić na pół w zależności od wielkości cukinii), paprykę pokroić w grubszą kostkę. Pieczarki przekroić na pół, lub jeżeli są większe w grubsze plastry. Następnie wszystkie warzywa i pieczarki przełożyć do miski i zalać wymieszanymi ziołami z resztą oleju. Tak przygotowane składniki nadziewać na patyczki na przemian. Smażyć przez ok. 20 minut od czasu do czasu smarując resztą marynaty tak, żeby mięso i warzywa nie wyschły
Uwagi, oceny i recenzje przepisu