DOMOWE GOFRY
Składniki
- półtorej szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki śmietany lub mleka,
- pół kostki margaryny,
- 4 jajka,
- 5 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Masło zmiksuj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do maślanego kremu, stale ucierając dodawaj po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, skórkę cytrynową, a następnie po jednej łyżce śmietany. Zmiksowane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Teraz rozgrzej gofrownicę i wylewaj jednorazowo dwie łyżki wazowe ciasta. W gofrownicy każdy gofr piecze się 4 minuty.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu