DIP Z ZIEMNIAKÓW I CZOSNKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 250 g ziemniaków,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 kromki białego, czerstwego chleba,
- pół łyżeczki grubej soli,
- 5 dużych łyżek oliwy z oliwek,
- 1 duża łyżka octu,
- 1 duża łyżka soku z cytryny,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Umyj ziemniaki, a następnie ugotuj je w mundurkach, po czym trochę je ostudź. Weź chleb, odkrój z niego skórkę, a resztę namocz chwilę w zimnej wodzie i dobrze wciśnij. Następnie obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dobrze wymieszaj z solą. Ostudzone ziemniaki utłucz tłuczkiem i wymieszaj je z czosnkiem i chlebem, dodaj sok z cytryny i połowę oliwy i dokładnie wszystko ubij. Na koniec dopraw dip pieprzem i solą według uznania i odstaw go pod przykryciem do chłodziarki na około dwie godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu