DIP Z BAKŁAŻANÓW
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie afrykańskie
Przepis na każdy dzień
- 2 duże bakłażany - ok. 700 g,
- 3 łyżki stołowe pasty sezamowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- 3 łyzki stołowe soku z cytruny,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Na początek nagrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza, po czym ponakłuwaj widelcem bakłażany na całej powierzchni. Nastepnie włóż do piekarnika i piecz około 30 minut, aż zmiękną. Po upieczeniu warzyw ostudź je, czosnek obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Łyżką wybierz miąższ z bakłażanów, wymieszaj go z czosnkiem, łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny i zblenderuj na gładką masę. Gdy dip będzie już gotowy, dodaj do niego pastę sezamową, dopraw solą i pieprzem i pod przykryciem włóż do chłodziarki na około 2 godziny. Zanim podasz dip na stół skrop go resztą oliwy, posyp natką pietruszki i udekoruj czarnymi oliwkami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu