You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
DESER Z KASZY KUKURYDZIANEJ
recipe image DESER Z KASZY KUKURYDZIANEJ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
  • 100 g kaszy kukurydzianej drobnej,
  • pół kg kwaśnych jabłek,
  • 1 jajko,
  • ćwierć l mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki rodzynków,
  • 1 łyżeczka startej sórki z cytryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania/kroki
Na początek kaszę wymieszaj z jajkiem, 2 łyżkami cukru, mlekiem, skórką cytrynową oraz szczyptą soli. Następnie weź formę do pieczenia i wysmaruj ją masłem, a piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza. Następnie obierz jabłka, usuń z nich pestki i cienko pokrój. Resztę masła rozgrzej na patelni, na której krótko podsmaż jabłka. Gdy już to uczynisz wymieszaj je z cukrem waniliowym, 1 łyżką cukru, sokiem z cytryny oraz rodzynkami. Następnie w formie wysmarowanej masłem umieść połowę kaszy kukurydzianej, na której rozłóż jabłka i posyp je pozostałą kaszą. Tak przygotowany deser piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni na środkowym poziomie około 25 minut. Po tym czasie rozdziel ciasto widelcem na spore kawałki i zrumień przez 5 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.