DESER Z KASZY KUKURYDZIANEJ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 100 g kaszy kukurydzianej drobnej,
- pół kg kwaśnych jabłek,
- 1 jajko,
- ćwierć l mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki rodzynków,
- 1 łyżeczka startej sórki z cytryny,
- 3 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania/kroki
Na początek kaszę wymieszaj z jajkiem, 2 łyżkami cukru, mlekiem, skórką cytrynową oraz szczyptą soli. Następnie weź formę do pieczenia i wysmaruj ją masłem, a piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza. Następnie obierz jabłka, usuń z nich pestki i cienko pokrój. Resztę masła rozgrzej na patelni, na której krótko podsmaż jabłka. Gdy już to uczynisz wymieszaj je z cukrem waniliowym, 1 łyżką cukru, sokiem z cytryny oraz rodzynkami. Następnie w formie wysmarowanej masłem umieść połowę kaszy kukurydzianej, na której rozłóż jabłka i posyp je pozostałą kaszą. Tak przygotowany deser piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni na środkowym poziomie około 25 minut. Po tym czasie rozdziel ciasto widelcem na spore kawałki i zrumień przez 5 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu