DESER OWOCOWY
Składniki
- Sezonowe owoce np. maliny. truskawki, porzeczki, poziomki
- Można przygotować kulki z melona, w tym celu należy miąższ wydrążać specjalną łyżeczką do drążenia kulek.
- opakowanie śmietanki remówka (200-250ml)
- 2 łyżki cukru
- do smaku można dodać odrobinę cukru waniliowego
Sposób przygotowania/kroki
Śmietanę kremówkę ubić razem z cukrem i odrobiną cukru waniliowego. Na dnie pucharka lodowego lub większego kieliszka ułożyć warstwę owoców następnie warstwę śmietany, znowu warstwę owoców i ubitej śmietany. Czynność tę powtarzać, aż do zapełnienia pucharka. Ostatnią warstwą musi być bita śmietana. Można śmietankę z wierzchu posypać odrobiną cynamonu, kakao, wiórkami kokosowymi, orzechowymi lub rodzynkami. Podawać schłodzone.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu