DESER KARMELOWO - ŚMIETANKOWY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Słodkości
- KREM:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- pół szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 2 żółtka,
- laska wanilii.
- KARMEL:
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki wody.
Sposób przygotowania/kroki
Do garnka wsyp cukier, dodaj wodę i wymieszaj, po czym cały czas mieszając podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Gdy już karmel będzie gotowy porozlewaj go do foremek żaroodpornych. Następnie piekarnik rozgrzej do 150 stopni C. Później rozetnij wzdłuż laskę wanilii i wyskrob z niej ziarenka, które potem dodaj do śmietany. Powoli podgrzewaj, by śmietana nabrała aromatu waniliowego. Następnie krem wylej (przez sitko) do foremek z karmelem. Na koniec foremki przykryj folią aluminiową i piecz przez pół godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu