CZOSNKOWY BAKŁAŻAN NA SŁODKO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- 2 średnie bakłażany
- 4 ząbki czosnku
- 7 łyżek oleju do smażenia
- Sos:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki octu winnego lub balsamicznego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
Sposób przygotowania/kroki
Bakłażana umyć i pokroić w 2,5 cm plastry, a następnie każdy plaster na 4 ćwiartki. Na rozgrzany olej (ok. 3 łyżki) wrzucić połowę bakłażana i usmażyć. Następnie usmażyć drugą porcję bakłażanów. Na jednej łyżce oleju przesmażyć czosnek, następnie wlać sos i doprowadzić do wrzenia. Na końcu dodać wcześniej usmażone bakłażany i gotować przez kilka minut, aż sos zostanie wchłonięty przez bakłażany. Czosnek lepiej wrzucić nie na gorący olej, gdyż w przeciwnym razie od razu zbrązowieje. Spalony czosnek ma gorzki smak, przez co psuje cały smak potrawy.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu