You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CZOSNKOWY BAKŁAŻAN NA SŁODKO
recipe image CZOSNKOWY BAKŁAŻAN NA SŁODKO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
  • 2 średnie bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • 7 łyżek oleju do smażenia
  • Sos:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki octu winnego lub balsamicznego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
Sposób przygotowania/kroki
Bakłażana umyć i pokroić w 2,5 cm plastry, a następnie każdy plaster na 4 ćwiartki. Na rozgrzany olej (ok. 3 łyżki) wrzucić połowę bakłażana i usmażyć. Następnie usmażyć drugą porcję bakłażanów. Na jednej łyżce oleju przesmażyć czosnek, następnie wlać sos i doprowadzić do wrzenia. Na końcu dodać wcześniej usmażone bakłażany i gotować przez kilka minut, aż sos zostanie wchłonięty przez bakłażany. Czosnek lepiej wrzucić nie na gorący olej, gdyż w przeciwnym razie od razu zbrązowieje. Spalony czosnek ma gorzki smak, przez co psuje cały smak potrawy.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.