CZEKOLADOWE MLECZKO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- półtorej tabliczki czekolady,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- pół szklanki cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 3 łyżki gęstego soku owocowego, np. malinowy lub truskawkowy,
- 3 jajka,
- 3 łyżki rumu,
- 5 dag masła,
- sok z cytryny,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Rozkrusz czekoladę i razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej, po czym ostudź do temperatury pokojowej. Następnie białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Potem zmiksuj żółtka z roztopioną czekoladą z tłuszczem, a następnie delikatnie połącz z pianą z białek. Tak przygotowany krem wylej do małych miseczek, przykryj folią spożywczą i wstaw do chłodnej lodówki, by zastygło.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu