CYTRYNOWE CIASTO
Składniki
- Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej,
- 20 dag margaryny,
- 5 dag cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- sól.
- Masa cytrynowa:
- 20 dag cukru,
- 10 dag margaryny,
- 2 jajka,
- sok i skórka otarta z 2 cytryn,
- cukier waniliowy.
Sposób przygotowania/kroki
Z podanych składników jak najszybciej zagnieć kruche ciasto, po czym uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzonym ciastem wyłóż wysmarowaną tłuszczem blachę, formując miseczkę, po czym lekko ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Ciasto powinno nabrać słomkowego koloru. Ostudź, po czym przygotuj masę cytrynową. Margarynę stop i ostudź do temperatury pokojowej. Następnie utrzyj jajka na krem z cukrem oraz cukrem waniliowym, po czym dodaj stopiony tłuszcz oraz sok i skórkę z cytryn. Całość wyrób na jednolitą masę. Teraz masę cytrynową wyłóż na ciasto i wstaw do letniego piekarnika na 30-45 minut, by krem się ściął. Cytrynek jest najsmaczniejszy następnego dnia po upieczeniu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu