You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CYTRYNOWE CIASTO
recipe image CYTRYNOWE CIASTO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 20 dag margaryny,
  • 5 dag cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • sól.
  • Masa cytrynowa:
  • 20 dag cukru,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 jajka,
  • sok i skórka otarta z 2 cytryn,
  • cukier waniliowy.
Sposób przygotowania/kroki
Z podanych składników jak najszybciej zagnieć kruche ciasto, po czym uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzonym ciastem wyłóż wysmarowaną tłuszczem blachę, formując miseczkę, po czym lekko ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Ciasto powinno nabrać słomkowego koloru. Ostudź, po czym przygotuj masę cytrynową. Margarynę stop i ostudź do temperatury pokojowej. Następnie utrzyj jajka na krem z cukrem oraz cukrem waniliowym, po czym dodaj stopiony tłuszcz oraz sok i skórkę z cytryn. Całość wyrób na jednolitą masę. Teraz masę cytrynową wyłóż na ciasto i wstaw do letniego piekarnika na 30-45 minut, by krem się ściął. Cytrynek jest najsmaczniejszy następnego dnia po upieczeniu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.