You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CYNAMONOWE RACUSZKI
recipe image CYNAMONOWE RACUSZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Słodkości
Przepis na każdy dzień
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • olej lub oliwa do głębokiego smażenia
  • miód
  • mielony cynamon
  • ziarenka granatu
Sposób przygotowania/kroki
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać cukier, wlać 150-170 ml ciepłej wody. Wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie rozwałkować ciasto do grubości 1/2 cm, powycinać kwadraty o boku 7-8 cm. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć kwadraciki, smażyć aż napęcznieją, co jakiś czas odwracając, aby się równo przyrumieniły. Wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Racuszki zalać ciepłym miodem wymieszanym z cynamonem i odstawić na kilka minut. Posypać ziarenkami granatu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.