CYNAMONOWE RACUSZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Słodkości
Przepis na każdy dzień
- 25 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka brązowego cukru
- olej lub oliwa do głębokiego smażenia
- miód
- mielony cynamon
- ziarenka granatu
Sposób przygotowania/kroki
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać cukier, wlać 150-170 ml ciepłej wody. Wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie rozwałkować ciasto do grubości 1/2 cm, powycinać kwadraty o boku 7-8 cm. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć kwadraciki, smażyć aż napęcznieją, co jakiś czas odwracając, aby się równo przyrumieniły. Wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Racuszki zalać ciepłym miodem wymieszanym z cynamonem i odstawić na kilka minut. Posypać ziarenkami granatu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu