CUKINIA KWASZONA 2
Składniki
- - cukinia młoda i nieduża do 15 cm, lub bardzo wyrośnięta.
- - suche łodygi kopru z baldachami i nasionami
- - czosnek
- - 4 dag soli
- - 1 litr wody
- - łyżeczka cukru
Sposób przygotowania/kroki
Młode cukinie umyć dokładnie, natomiast z dużych cukini pozbyć się skórki i gniazd nasiennych. Młode cukinie należy ustawić w słoikach jedną obok drugiej, lecz nie za ciasno. Duże cukinie pokroić w równe słupki lub kostkę i ułożyć w kamiennym garnku lub słoju, dodać po kilka ząbków czosnku i po porcji kopru. Przygotować zalewę. Należy zagotować tyle wody z solą i cukrem, aby zalewy wystarczyło do napełnienia do połowy przygotowanego naczynia i od razu zalać nią cukinię w słoju kamiennym garnku. Odstawić do ukwaszenia, słój należy dobrze zakręcić, a garnek szczelnie przykryć. Ukwaszoną cukinię należy przenieść do mniejszych słoików. Przecedzić zalewę, powtórnie zalać nią cukinię następnie pasteryzować przez około 10 do 15 min w temperaturze 80 st.C.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu