You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CUKINIA KWASZONA 2
recipe image CUKINIA KWASZONA 2
Składniki
W skrócie
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • - cukinia młoda i nieduża do 15 cm, lub bardzo wyrośnięta.
  • - suche łodygi kopru z baldachami i nasionami
  • - czosnek
  • - 4 dag soli
  • - 1 litr wody
  • - łyżeczka cukru
Sposób przygotowania/kroki
Młode cukinie umyć dokładnie, natomiast z dużych cukini pozbyć się skórki i gniazd nasiennych. Młode cukinie należy ustawić w słoikach jedną obok drugiej, lecz nie za ciasno. Duże cukinie pokroić w równe słupki lub kostkę i ułożyć w kamiennym garnku lub słoju, dodać po kilka ząbków czosnku i po porcji kopru. Przygotować zalewę. Należy zagotować tyle wody z solą i cukrem, aby zalewy wystarczyło do napełnienia do połowy przygotowanego naczynia i od razu zalać nią cukinię w słoju kamiennym garnku. Odstawić do ukwaszenia, słój należy dobrze zakręcić, a garnek szczelnie przykryć. Ukwaszoną cukinię należy przenieść do mniejszych słoików. Przecedzić zalewę, powtórnie zalać nią cukinię następnie pasteryzować przez około 10 do 15 min w temperaturze 80 st.C.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.