CIESZYŃSKIE RACUSZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 40 dag mąki pszennej,
- 1 szklanka letniego mleka,
- 1 torebka drożdży instant,
- śliwkowe konfitury,
- 1 kieliszek rumu lub aromat rumowy,
- 2 jajka,
- 2 łyżki margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- sól,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- mielony cynamon,
- cukier puder do posypania,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw roztop tłuszcz. Następnie mąkę przesiej do ogrzanej miski, dodaj drożdże, mleko, stopiony tłuszcz, skórkę cytryny, jajka oraz szczyptę soli. Z tych składników wyrób ciasto na jednolitą masę i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce tak, by ciasto wyrosło. Łyżką nakładaj na rozgrzany tłuszcz niewielkie placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor. Teraz powidła wymieszaj z rumem i szczyptą cynamonu. Nakładać na placuszek czubatą łyżkę nadzienia i przykryj drugim placuszkiem. Obficie posypać cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu