You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CIESZYŃSKIE RACUSZKI
recipe image CIESZYŃSKIE RACUSZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 40 dag mąki pszennej,
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 1 torebka drożdży instant,
  • śliwkowe konfitury,
  • 1 kieliszek rumu lub aromat rumowy,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki margaryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • sól,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • mielony cynamon,
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw roztop tłuszcz. Następnie mąkę przesiej do ogrzanej miski, dodaj drożdże, mleko, stopiony tłuszcz, skórkę cytryny, jajka oraz szczyptę soli. Z tych składników wyrób ciasto na jednolitą masę i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce tak, by ciasto wyrosło. Łyżką nakładaj na rozgrzany tłuszcz niewielkie placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor. Teraz powidła wymieszaj z rumem i szczyptą cynamonu. Nakładać na placuszek czubatą łyżkę nadzienia i przykryj drugim placuszkiem. Obficie posypać cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.