CIASTO Z OCTEM
Składniki
- 25 dag (1 kostka) margaryny,
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżek oliwy,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 2 łyżki mocnego octu (10%),
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę o temperaturze pokojowej utrzyj na krem z cukrem. Nadal ucierając, dodawaj kolejno jajka, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, oliwę, ocet oraz aromat. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 40 minut. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu