CIASTO Z DYNI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Słodkości
- Ciasto:
- 10 dag kokosowego masła,
- 25 dag mąki pszennej,
- 2 duże łyżki octu jabłkowego,
- 1 całe jajko,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
- Masa:
- 50 dag miąższu z dyni,
- 3 całe jajka,
- 12 dag serku homogenizowanego,
- 120 ml mleka,
- 18 dag brązowego cukru,
- szczypta gałki muszkatołowej, mielonych goździków oraz imbiru.
Sposób przygotowania/kroki
Ciasto zagnieć z podanych składników, a następnie włóż je na godzinę do lodówki. Do 100 ml wody dodaj obraną ze skórki i pokrojoną dynię i duś około 5 minut. Następnie utrzyj serek homogenizowany z cukrem, jajkami, mlekiem i przyprawami. Gdy to wszystko wymieszasz, dodaj dynię. Potem rozwałkuj dość cienko ciasto i rozłóż je na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce, następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem. Włóż do piekarnika na około 20 minut, potem ponakłuwaj je widelcem, wyłóż dyniowe nadzienie i piecz około godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu