You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CIASTO OWOCOWE PO AUSTRALIJSKU
recipe image CIASTO OWOCOWE PO AUSTRALIJSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Inne kuchnie
Słodkości
  • 300 ml mleka
  • pół szkl. płatków owsianych
  • 1,5 szkl. mąki
  • 125 g suszonych wiśni
  • 50 g suszonych jabłek, drobno pokrojonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 5 łyżek posiekanych migdałów
  • Dodatki: serek ricotta, miód
Sposób przygotowania/kroki
Płatki owsiane zalać mlekiem, odstawić na 10 minut. Następnie dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Owoce drobno pokroić i dodać do ciasta razem z migdałami, miodem, cukrem i rozstrzepanym jajkiej. Wymieszać, ale delikatnie, gdyż gwałtowane mieszanie spowoduje, że ciasto będzie twarde. Ciasto włożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok. 45 minut. Podaje się na ciepło. Jako dodatek można podawać z odrobiną ricotty i miodu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.