CIASTO OWOCOWE PO AUSTRALIJSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Inne kuchnie
Słodkości
- 300 ml mleka
- pół szkl. płatków owsianych
- 1,5 szkl. mąki
- 125 g suszonych wiśni
- 50 g suszonych jabłek, drobno pokrojonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 5 łyżek posiekanych migdałów
- Dodatki: serek ricotta, miód
Sposób przygotowania/kroki
Płatki owsiane zalać mlekiem, odstawić na 10 minut. Następnie dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Owoce drobno pokroić i dodać do ciasta razem z migdałami, miodem, cukrem i rozstrzepanym jajkiej. Wymieszać, ale delikatnie, gdyż gwałtowane mieszanie spowoduje, że ciasto będzie twarde. Ciasto włożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok. 45 minut. Podaje się na ciepło. Jako dodatek można podawać z odrobiną ricotty i miodu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu