CIASTO ORZECHOWO - RODZYNKOWE
Składniki
- 25 dag cukru,
- 20 dag margaryny,
- 12 i pół dag cukru pudru,
- 10 dag drobniutko posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich,
- 7 i pół dag mąki pszennej,
- 7 i pół dag mąki ziemniaczanej,
- 5 dag rodzynek,
- 4 jajka,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- sól,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Obie mąki wymieszaj ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie jajka utrzyj z cukrem do białości, następnie po łyżce dodawaj tłuszcz, mąkę oraz orzechy. Na koniec dołącz rodzynki i dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksowej formy, wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około godzinę, po czym ostudź. Cukier puder wymieszać z kawą i ucierając, dodaj po jednej 3-4 łyżki wody tak, by powstał dość gęsty lukier, którym posmaruj placek.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu