You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CIASTO ORZECHOWO - RODZYNKOWE
recipe image CIASTO ORZECHOWO - RODZYNKOWE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 25 dag cukru,
  • 20 dag margaryny,
  • 12 i pół dag cukru pudru,
  • 10 dag drobniutko posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich,
  • 7 i pół dag mąki pszennej,
  • 7 i pół dag mąki ziemniaczanej,
  • 5 dag rodzynek,
  • 4 jajka,
  • 1 torebka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • sól,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Obie mąki wymieszaj ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie jajka utrzyj z cukrem do białości, następnie po łyżce dodawaj tłuszcz, mąkę oraz orzechy. Na koniec dołącz rodzynki i dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksowej formy, wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około godzinę, po czym ostudź. Cukier puder wymieszać z kawą i ucierając, dodaj po jednej 3-4 łyżki wody tak, by powstał dość gęsty lukier, którym posmaruj placek.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.