CIASTO FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I MORELAMI
Składniki
- 1 porcja mrożonego ciasta francuskiego,
- 50 dag dojrzałych moreli,
- 1 i pół szklanki mleka,
- 1 torebka budyniu śmietankowego,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka masła,
- garść płatków migdałowych,
- tłuszcz i mąka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Ciasto rozmroź, rozwiń i starannie wylep nim nasmarowaną tłuszczem i posypaną mąką tortownicę, aby powstała głęboka miseczka. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do200 °C piekarnika, po czym upiecz na złoty kolor. Budyń przygotuj według przepisu z mleka, cukru i 1 łyżki tłuszczu, biorąc jednak nieco mniej mleka, jedną zamiast dwóch szklanek, ostudź. Następnie morele wydryluj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Potem płatki zrumień na suchej patelni. Na ostudzone ciasto wyłóż budyń, a na nim ułóż, lekko wciskając w krem, kawałki moreli. Posyp uprażonymi płatkami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu