You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CIASTO FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I MORELAMI
recipe image CIASTO FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I MORELAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 1 porcja mrożonego ciasta francuskiego,
  • 50 dag dojrzałych moreli,
  • 1 i pół szklanki mleka,
  • 1 torebka budyniu śmietankowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka masła,
  • garść płatków migdałowych,
  • tłuszcz i mąka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Ciasto rozmroź, rozwiń i starannie wylep nim nasmarowaną tłuszczem i posypaną mąką tortownicę, aby powstała głęboka miseczka. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do200 °C piekarnika, po czym upiecz na złoty kolor. Budyń przygotuj według przepisu z mleka, cukru i 1 łyżki tłuszczu, biorąc jednak nieco mniej mleka, jedną zamiast dwóch szklanek, ostudź. Następnie morele wydryluj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Potem płatki zrumień na suchej patelni. Na ostudzone ciasto wyłóż budyń, a na nim ułóż, lekko wciskając w krem, kawałki moreli. Posyp uprażonymi płatkami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.