You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CIASTO ŚLIWKOWE
recipe image CIASTO ŚLIWKOWE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 75 dag śliwek,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,
  • cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, po czym białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potemdelikatnie połącz z mąką. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Następnie wydryluj śliwki i podziel na połówki. Ułóż na cieście. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 40 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.