CIASTO ŚLIWKOWE
Składniki
- 75 dag śliwek,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, po czym białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potemdelikatnie połącz z mąką. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Następnie wydryluj śliwki i podziel na połówki. Ułóż na cieście. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 40 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu