CIASTKA OWSIANE PO DUŃSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 kostka masła,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- cukier waniliowy,
- 1 szklanka fistaszków,
- 1 łyżeczka sody.
Sposób przygotowania/kroki
W misce połącz masło z cukrem, sodą oraz cukrem waniliowym. Dodaj fistaszki oraz płatki owsiane, wymieszaj. Następnie partiami dosypuj mąkę i zagnieć ciasto, dość tłuste i zwarte. Z tak zagniecinego ciasta ulep kilka wałeczków o średnicy 2 centymetrów. Potnij je nożem na kawałki o długości 4 centymetrów. Każdy z tych kawałków spłaszcz w dłoniach. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu