CHUTNEY GRUSZKOWY Z CEBULĄ
Składniki
- - 1,5 kg gruszek
- - 50 dag cebuli
- - 50 dag cukru, może być żelujący 2:1
- - 25 dag suszonych śliwek bez pestek
- - 4 ząbki czosnku
- - 250 ml (szklanka) octu winnego białego
- - 200 ml (3/4 szklanki) soku z cytryny
- - 2 łyżki mielonej kolendry
- - 2 łyżki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
- - 2 łyżki soli
- - 1 łyżka pieprzu cayenne
- - 1 łyżka mielonego imbiru
Sposób przygotowania/kroki
Obrane i przekrojone na pół gruszki bez gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Śliwki umyć i pokroić w kostę. Czosnek oraz cebulę obrać i posiekać. Składniki, które zostały przygotowane należy włożyć do rondla, dolać octu, soku z cytryny i dosypać wszystkie przyprawy. Gotować przez 40 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby sos nie uległ przypaleniu. Gdy gotowanie bedzie dobiegało końca należy dodać cukier i gotować jeszcze przez kolejne 5 minut, tym razem na dużym ogniu. Gorący sos należy umieścić w gorących i wyparzonych słoikach. Zakrętki od wewnątrz przetrzeć wódką lub spirytusem i mocno zamknąć. Ostudzić pod kocem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu