CHUTNEY CEBULOWY Z RODZYNKAMI
Składniki
- - 1,5 kg czerwonej cebuli
- - 25 dag cukru brązowego
- - 20 dag rodzynek
- - 3 ząbki czosnku
- - 3 listki laurowe
- - 3 łyżki oliwy
- - łyżka musztardy francuskiej
- - 300 ml octu winnego czerwonego
- - 1/2 łyżeczki posiekanej papryki wędzonej bez skórki
- - 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania/kroki
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać oraz posiekać. Cebulę poddusić na rozgrzanej oliwie przez około 15 minut, pilnować aby się nie przyrumieniła, dosypać do cebuli 3 łyżki cukru, smażyć razem przez 15 minut cały czas mieszając. Dodać resztę cukru i pozostałe składniki, wymieszać. Dusić przez 10-15 minut na wolnym ogniu. Dokładnie mieszać aby chutney sie nie przypałił. Kiedy cebula bedzie już dość miękka, gorący chutney włożyć do wyparzonych i gorących słoików. Zakrętki od wewnątrz przetrzeć wódką lub spirytusem, po czym mocno zamknąć. Ostudzić pod kocem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu