CHRUPKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- półtorej szklanki płatków kukurydzianych,
- 1 szklanka grubo posiekanych dowolnych orzechów lub migdałów,
- 1/4 szklanki miodu,
- kilka kropli aromatu pomarańczowego,
- sól,
- 1 łyżka margaryny.
Sposób przygotowania/kroki
Orzechy upraż na suchej patelni na małym ogniu. Do uprażonych orzechów dodaj aromat pomarańczowy, miód, margarynę i dalej podgrzewać, mieszając, aż się roztopi. Następnie wsyp płatki i dokładnie wymieszaj. Teraz masę wyłóż do wyłożonej folią spożywczą i wysmarowanej tłuszczem płaskiej foremki lub tortownicy. Upiecz i ostudź. Po ostudzeniu pokrój w kostkę nożem maczanym w gorącej wodzie. Ciasteczka należy przechowywać w blaszanej puszce.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu