CHLEBEK CHILIJSKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
- 125 ml. mleka
- skórka z 1 cytryny
- 115 g. masła
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżki brandy
- 1/2 szkl. migdałów
- 1/2 szkl. wiśni kandyzowanych
- 1/2 szkl. ulubionych owoców kandyzowanych
- 1/2 szkl. rodzynek
- 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę przesiać (2szkl.) dodać proszek do pieczenia i masło. Jajka ubić z cukrem dodać do ciasta, wymieszać. Pozostałą maką posypać bakalie, owoce i skórkę z cytryny. Dodać do ciasta razem z dwoma łyżkami brandy. Przygotować formę, natłuszczając ją oliwą. Ciasto piec przez mniej więcej 1,5 h. w piekarniku nagrzanym do teperatury 150 stopni.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu