You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CHILI Z AWOKADO
recipe image CHILI Z AWOKADO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
  • 1/4 kg czerwonej fasoli
  • 3/4 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • po 1 dużej zielonej i czerwonej papryce
  • 1 zielone chili
  • 2 awokado
  • 1/2 szkl. czarnych oliwek
  • 2 listki laurowe
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania/kroki
Fasolę namocz na noc. Następnie należy ją zagotować i odstawić na dwie godziny. Dodać listki laurowe i gotować ją w tej samej wodzie, aż będzie miękka. Na końcu dodać 1 łyżeczkę soli. Cebulę obrać, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, z chili i papryki usunąć gniazda nasienne, wszystko posiekać. Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chili, smażyć ok. dwie minuty. Dodać posiekaną paprykę i smażyć kolejne trzy minuty. Dodać pomidory i tymianek, przykryć i gotować 15 minut, aż pomidory rozpadną się tworząc sos. Jeżeli sos jest za rzadki należy odparować nadmiar wody, przyprawić solą i pieprzem. Fasolę odcedź i wrzuć do pomidorowego sosu. Oliwki przekroić na połówki dodać do reszty. Zdjąć z ognia. Miąższ z awokado należy pokroić w kostkę, dodać do chili, wymieszać. Danie podawać gorące ze świeżym pieczywem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.