CHILI CON CARNE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
- 500 g. mielonego mięsa np. karczku, łopatki
- 250 g. czerwonej fasoli ( z puszki, odsączona)
- 2 papryczki chili (dla chcących bardzo pikantne można dać nawet 3 papryczki chili)
- czerwona papryka
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 szkl. rosołu
- sól, pieprz, chili
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania/kroki
Na oliwie usmażyć na złoty kolor cebulę. Następnie dodać mięso, czosnek, papryczki chili, przyprawy. Smażyć przez ok. 15 minut. Do usmażonego mięsa dodać rosół, pomidory i gotować ok. 2 h. Na koniec dodać fasolę, kukurydzę i gotować przez ok. 10 minut. Danie powinno być dość gęste, można podać dekorując ziołami np. listkiem świeżej bazylii.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu