CHIŃSKI OMLET
Składniki
- 6 jajek,
- 20 dag niewielkich jędrnych pieczarek,
- 2 szklanki kiełków soi,
- 1 cebula,
- pół niedużego selera korzeniowego,
- garść posiekanej pietruszki,
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub przyprawy do zup,
- sok i skórka otarta z połowy cytryny,
- oliwa.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw oczyść pieczarki i drobno je posiekaj, po czym skrop sokiem z cytryny i pozostaw na 10 minut. Następnie cebulę, kiełki oraz natkę posiekaj, selera zetrzyj na tarce, a białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potem żółtka wymieszaj z jarzynami, łyżeczką przyprawy oraz skórką cytrynową. Teraz dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj i smaż na tłuszczu na dużej patelni jak zwykły omlet lub naleśnik - obracając na drugą stronę najlepiej za pomocą pokrywki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu