You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CHŁODNIK LITEWSKIE
recipe image CHŁODNIK LITEWSKIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
  • 2 ogórki
  • pół szklanki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania/kroki
Boćwinkę wypłukać i posiekać, a buraczki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić przez ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Posolić do smaku. Podawać z jajkiem na twardo. Można chłodnik litewski zrobić na pozostałej nam (np. z dnia wcześniejszego) końcówce barszczu. W takim przypadku wszystko robimy tak samo, tyle że nie przygotowujemy boćwinki, gdyż to zastępuje nam barszcz. Barszczu wystarczą mniej więcej 2 szklanki, pod warunkiem, że jest to barszcz o wyrazistym smaku (nie wodnisty). Chłodnik litewski jest bardzo pożywny, zdrowy i wręcz idealny na gorące dni, nie tylko dlatego, że jest chłodny, ale również dlatego, że robi się go błyskawicznie. Doskonale zaspakaja głód i gasi pragnienie.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.