CHŁODNIK BAŁKAŃSKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 2 pory
- 2 duże pęczki koperku
- łodyżka selera naciowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 młode ziemniaki
- pęczek młodej marchewki
- 1 mała kalarepka
- szklanka świeżej fasolki szparagowej
- 1 łyżka oliwy (ewentualnie oleju)
- sól
Sposób przygotowania/kroki
Pory naciąć wzdłuż, wypłukać, pokroić. Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa, smażyć do zeszklenia. Dodać opłukany i posiekany koperek - odkładając dwie łyżeczki - i zalać 1,5 l wrzącej wody. Dodać seler, obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki i marchewkę oraz pokrojoną fasolkę szparagową. Gotować ok. 30 min, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do wystygnięcia i zmiksować. Dodać jogurt, resztę koperku i posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin do lodówki, podawać.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu