You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CHŁODNIK BAŁKAŃSKI
recipe image CHŁODNIK BAŁKAŃSKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 2 pory
  • 2 duże pęczki koperku
  • łodyżka selera naciowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 młode ziemniaki
  • pęczek młodej marchewki
  • 1 mała kalarepka
  • szklanka świeżej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oliwy (ewentualnie oleju)
  • sól
Sposób przygotowania/kroki
Pory naciąć wzdłuż, wypłukać, pokroić. Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa, smażyć do zeszklenia. Dodać opłukany i posiekany koperek - odkładając dwie łyżeczki - i zalać 1,5 l wrzącej wody. Dodać seler, obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki i marchewkę oraz pokrojoną fasolkę szparagową. Gotować ok. 30 min, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do wystygnięcia i zmiksować. Dodać jogurt, resztę koperku i posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin do lodówki, podawać.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.