CEBULOWY PASZTET
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 50 dag cebuli,
- 3 łyżki masła,
- 3 jajka,
- 3 łyżki startego sera żółtego, najlepiej parmezanu,
- pół szklanki śmietany,
- pół czerstwej dużej bagietki,
- pół szklanki kaszy manny,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- tarta bułka.
Sposób przygotowania/kroki
Cebulę drobno posiekaj, na moment włóż na sicie do wrzątku, odcedź. Następnie duś na tłuszczu, zalej śmietaną i duś na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodaj pokrojoną w kostkę czerstwą bułkę, by wchłonęła płyn i dobrze wymieszaj. Masę cebulową przepuść przez maszynkę bądź zmiksuj. Dopraw do smaku, dodaj ser, przesianą kaszę mannę, żółtka i sztywną pianę z białek. Całą masę wylej do formy do zapiekania, wysmarowanej masłem i posypanej bułą tartą. Posyp wiórkami zimnego masła i zapiekaj około 30 minut w nagrzanym piekarniku.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu