CEBULOWE KRĄŻKI W CIEŚCIE
Składniki
- 3 duże ładne cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 suszona ostra papryczka,
- 1 szklanka oleju,
- 4 jajka,
- 25 dag mąki pszennej,
- 0,33 l jasnego piwa,
- 5 dag margaryny,
- sól,
- mielona papryka,
- garść posiekanych ziół (natka pietruszki, tymianek, szczypiorek, rozmaryn).
Sposób przygotowania/kroki
Margarynę stop i ostudź do temperatury pokojowej. Mąkę wymieszaj z żółtkami, dodaj stopioną margarynę i powoli wlewaj piwo. Dopraw do smaku solą i papryczką, dodaj zieleninę i wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na godzinę. Cebulę obierz i pokrój w dość grube plastry. Czosnek zmiażdż, część oleju wymieszaj z czosnkiem, solą i szczyptą mielonej papryki. Cebule ułóż w małej salaterce i wymieszaj z olejem, odstaw na godzinę. Pozostały olej rozgrzej. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, wymieszaj z ciastem naleśnikowym. Krążki cebuli lekko odsącz i maczaj w cieście piwnym. Smaż na złoty kolor z obu stron, a następnie odsącz na cedzaku.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu