You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ŚLIWKOWE KULKI
recipe image ŚLIWKOWE KULKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 60 dag suszonych śliwek bez pestek,
  • 25 dag cukru,
  • 15 dag wiórków kokosowych,
  • olej do natłuszczenia formy,
  • cukier,
  • sól,
  • oliwa.
Sposób przygotowania/kroki
Śliwki umyj i namocz w ciepłej wodzie, tak by owoce pozostawały zaledwie przykryte. Gdy śliwki napęcznieją, zmiksuj. Śliwki wymieszaj z cukrem i podgrzewaj, stale mieszając do chwili, gdy masa nieco zgęstnieje i stanie się jednolita. Masę śliwkową wymieszaj z wiórkami kokosowymi i wyłóż na natłuszczony półmisek lub płaską blaszkę. Odstaw do zastygnięcia. Gdy masa ostygnie, natłuszczonymi rękami formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w cukrze. Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.