ŚLIWKOWE KULKI
Składniki
- 60 dag suszonych śliwek bez pestek,
- 25 dag cukru,
- 15 dag wiórków kokosowych,
- olej do natłuszczenia formy,
- cukier,
- sól,
- oliwa.
Sposób przygotowania/kroki
Śliwki umyj i namocz w ciepłej wodzie, tak by owoce pozostawały zaledwie przykryte. Gdy śliwki napęcznieją, zmiksuj. Śliwki wymieszaj z cukrem i podgrzewaj, stale mieszając do chwili, gdy masa nieco zgęstnieje i stanie się jednolita. Masę śliwkową wymieszaj z wiórkami kokosowymi i wyłóż na natłuszczony półmisek lub płaską blaszkę. Odstaw do zastygnięcia. Gdy masa ostygnie, natłuszczonymi rękami formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w cukrze. Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu