ŚLEDZIE PO LWOWSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 50 dag solonych filetów śledziowych,
- 15 dag suszonych prawdziwków,
- 4 duże cebule,
- szklanka oliwy,
- 2 łyżki octu,
- sól, pieprz,
- 2 liście laurowe.
Sposób przygotowania/kroki
Śledzie namocz w dwóch litrach zimnej wody z dodatkiem octu. Pozostaw na godzinę. Po tym czasie oczyść je i pokrój w dzwonki. Grzyby umyj i zalej wodą, by napęczniały. Następnie przepuść przez maszynkę z drobnym sitkiem. Cebulę pokrój w talarki. W szerokim garnku warstwami układaj śledzie, cebulę, grzyby i doprawiaj to sola, pieprzem oraz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Całość zalej oliwą i duś pod przykryciem przez godzinę na małym ogniu. Tak przygotowane śledzie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu