ŁOSOŚ W ZIOŁACH
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 1 kg filetów z łososia,
- 5 gałązek świeżego rozmarynu,
- 1 bulwa fenkułu pokrojonego w ósemki,
- 8 liści laurowych,
- pół pęczka suszonego tymianku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania/kroki
Liście laurowe, tymianek oraz rozmaryn ułóż na ruszcie gorącego grilla, na całej jego powierzchni. Następnie na ziołach poukładaj łososia, wokół którego poukładaj kawałki fenkułu. Potem wymieszaj sok z cytryny z oliwą i posmaruj tym łososia. Później przykryj rybę folią aluminiową, by po upieczeniu nadal była soczysta. Tak przygotowaną rybę piecz przez około pół godziny, od czasu do czasu smarując ją wymieszanym sokiem z cytryny z oliwą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu