BURACZKI Z JABŁKIEM I ŚWIEŻYM IMBIREM
Składniki
- - 50 dag buraków
- - 50 dag jabłek kompotowych
- - 40 dag cebuli
- - 2 duże ząbki czosnku
- - łyżka posiekanego świeżego korzenia imbiru
- - łyżeczka sproszkowanej pikantnej papryki
- - kawałek laski cynamonu ( 3-4 cm)
- - 25 dag cukru brązowego
- - 500 ml (2 szklanki) octu winnego czerwonego
Sposób przygotowania/kroki
Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i zmiażdzyć. Jabłka i buraki obrać i zetrzeć na tartce do jarzyn. Najlepiej na dużych otworach. Wszystkie składniki sosu wrzucić do rondla po czym doprowadzić do wrzenia, przykryć i powoli na zmniejszonym ogniu gotować przez 90 min. Czasami należy zamieszać, aby buraczki sie nie przypaliły. Kiedy buraczki będą już odpowiednio miękkie należy przełożyć je do wyparzonych i gorących słoików, po czym zamknąć zakrętkami przetartymi w środku wódką lub spirytusem. Pod kocem ostudzić.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu