BURACZEK
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- półtorej szklanki cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka buraków startych na tarce z dużymi otworami,
- 1 szklanka słodkiej marchewki startej na tarce z dużymi otworami,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 porcja proszku do pieczenia,
- duża garść posiekanych orzechów arachidowych,
- garść rodzynek,
- sól,
- cukier puder do posypania,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, po czym wymieszaj z olejem, dodaj buraki, marchewki oraz orzechy i rodzynki. Następnie mąkę, z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszaj z masą żółtkową. Potem białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na godzinę i 15 minut. Upieczone i gorące ciasto posyp przez sitko cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu